Kardiyovasküler Akademi Derneği

Holter Elektrokardiyografi (Holter EKG) nedir?

Holter EKG 24-48 saat süreyle üzerinizde taşıdığınız ve EKG kaydı yapabilen bir alettir. Normal EKG çekildiğinde sadece birkaç saniyelik ritm durumu değerlendirilir. Çoğu ritm bozukluğu bu nedenle EKG ile yakalanamaz. Bu nedenle eğer çarpıntı şikayeti olan bir kişide ritm bozukluğundan şüpheleniliyorsa kalbin daha uzun süre ritminin izlenebildiği Holter EKG den yararlanılır.

 

Ne Zaman Kullanılır?

Holter monitörleri başlıca 2 amaç için kullanılır:

• Kalp ritmini ve ritimdeki anormallikleri belirlemek

• Kalp kasının yeterince kanlanmadığı dönemleri belirlemek (iskemi)

Holter monitörü günlük aktiviteleriniz sırasında kalp ritminizi kayıt eder. Holter aynı zamanda aşağıdaki durumlarda da kullanılabilir:

• Göğüs ağrısının değerlendirilmesinde

• Kalp pili takılmış hastaların değerlendirilmesinde

• İlaçların etkisini belirlemede

Sersemlik, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma, göğüs ağrısı gibi şikayetler çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir. Holter monitorizasyonu yakınmaların kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaya yarar. Çok hızlı veya çok yavaş kalp ritimleri baş dönmesi ve bayılma yapabilir fakat şikayetler kısa süreli olduğu için çekilen EKG’de belirlenemeyebilir. Holter monitorizasyonu ile çarpıntının kalbin hangi bölümünden çıktığı ile ilgili önemli bilgi elde edilir ve tedavi ona göre yönlendirilir. 

Kalp damarlarının daralmasına bağlı kalbin iyi kanlanmadığı durumlarda Holter’deki kayıtlarda değişiklik olur ve inceleme sırasında bunlar değerlendirilir. Kalp krizi sonrası yüksek riskli hastalar veya ani ölüm riski altındaki hastalar belirlenebilir.
 

Holter Cihazı Nasıl Takılır?

Vücudun üst tarafındaki giysiler çıkarıldıktan sonra erkeklerde göğüs duvarının belli kesimleri tıraş edilmek koşuluyla (göğüs kafesine yapıştırılan cihazların gevşememesi için) göğüs duvarına holter monitörünün kabloları yapışkan elektrotlar aracılığı ile tutturulur. Holter monitörün kayıt edici ünitesi bele takılan bir kemere iliştirilen walkman büyüklüğünde bir parçadır. Holter takılı olduğu sürece oluşan şikayetlerin ve zamanlarının bir kağıda not edilmesi istenir. Holter takılı iken bol giysiler giyilmeli ve duş alınmamalıdır. Bunlar dışındaki günlük aktivitelere devam edilir.
 

Holteri geri getirdiğinizde kayıtlar bilgisayarda okunacak ve size rapor verilecektir. İşlemin bir riski söz konusu değildir.
 

İşlem Sonrası Ne Yapılacak?

Doktorunuz kayıtları inceleyecek ve sonuçları sizinle tartışacaktır. Bazen ilaç değişikliği yapıldığında holter tetkikinin tekrarlanması gerekebilir.
 

First slide